Balogh Petya: Több száz cégbe fogunk befektetni

Balogh Petya, vérbeli Cápa, angyalbefektető, influencer, mentor és a startup ökoszisztéma kulcsfigurája. Az egykori NNG alapítója már a legfiatalabb generációt is megfertőzte. 

Magazin aktuális számának központi témája a A Cápák között. Idén indul az ötödik évad, azaz rengeteg pitch-en vagy túl. Meg tudod határozni, mi vagy mik azok a fundamentumok, amik a sikeres és a sikertelen pitch-eket megkülönböztetik egymástól?

Petya: A pitch igazából csak egy eszköz, amin keresztül megismerjük a vállalkozót. Mi érdekli, mit akar megváltoztatni, hogyan gondolkodik az üzletről. Ennyire korai fázisban nem témát vagy terméket választok, hanem vállalkozót. Kiről hiszem el, hogy nagy dolgokra lesz képes? Ehhez rengeteg minden kell egyszerre. Szándék, alázat, makacsság, tanulás, tapasztalat, világlátás, hozzáállás, tudás. Segíteni csak annak tudok, aki nálam is jobban akarja.

Máté Krisztina a Cápák között producere mesélte, hogy akadtak olyan fiatalok is, akik a farsangon Balogh Petyának öltöztek. Gondoltad volna öt éve, hogy ekkora hatást gyakorolsz a társadalmunkra?

Petya: Ezt álmomban sem gondoltam volna. Szerintem a műsor jókor és jó helyen találta be a magyar társadalmat. A pénz, az üzlet, a vállalkozás kicsit tabutéma lett a rendszerváltás utáni évtizedekben. A vállalkozó az volt, aki szétlopta az országot. Pedig igazából a vállalkozó az, aki létrehoz valamit, aki mer, aki kockáztat és alkot. Vállalkozók építik a világunkat. Amikor az első évadot forgattuk, mindannyian attól féltünk, hogy vajon hogyan fogadják majd ezt a nézők.