Biás Csongor - Egy tucatnyi magyar startup már a nemzetközi radaron van

“Három napra Szilicium-Völgy lesz Budapestből” - Az Untold Storie konferencia előtt így vezette fel Biás Csongor a Startup Hungary ügyvezetője az általuk szervezett eseményt. Megszállottan építkezik és hisz abban, hogy egy tíz milliós ország is képes nagyot alkotni startup fronton. Teljes bizonyossággal állíthatom, hogy nincs olyan alapító ma Magyarországon, aki ne találkozott volna valamilyen formában a nevével, hiszen szorosan kapcsolódik a Startup Hungary Nonprofit szervezethez.

Az őszinte beszélgetést igyekeztünk a maga sajátos és nyers formájában megtartani. Milyen gyengeségei vagy éppen erősségei vannak a hazai startup közösségnek? Derítsük ki együtt! Csongor a szokásos lazaságával érkezett a helyszínre, és a megszokott higgadsággal mesélt munkásságáról. A cikkben számos startup berkekben ismert kifejezést találsz, amit szándékosan tartottunk, hiszen ebben a világban ez a de-facto standard.

Mióta vagy a Startup Hungary ügyvezetője, és hogyan kerültél ebbe a pozícióba?

Lassan tíz éve azt csinálom amit most, csak mindig más sapkákban. Örülök, hogy intézményesült ez a fajta közösségfejlesztés, ökoszisztéma építés, Dolgoztam coworking space-eken, befektetőknél, akcelerátornál. Hivatalosan a Startup Hungary-nek nem vagyok alapítója, de a kezdetek óta aktív szerepet játszottam az építésében. Összefogtam és felkutattam azokat az alapítókat, akik már bizonyítottak korábban, hogy Magyarországról indulva is lehet nemzetközileg sikeres céget építeni. A legelejétől fogva ott voltam, amikor összegyűlt a 12 alapító és a hozzájuk csatlakozó szervezetek, mint a Google, az IVSZ és a Design Terminal. Belőlük állt össze a kuratórium bizottsága, akik a legelejétől megszavaztak ügyvezetőnek. 

Olvasd el vagy hallgasd meg a teljes interjút a Growth Magazin legfrissebb számában!

 

Szólj hozzá!