Jared Schrieber - Létre kell hoznunk A következő generációs startupokat

Kérdezd a befektetőd interjú sorozatunk folytatódik. A Future Founders Club alapítója Gyarmati József kérdézte legújabb angyalbefektetőjét, Jared Schrieber “szuper-angyalt”, aki úgy döntött, bizalmat szavaz a magyar ökoszisztémának. A korábban felépített milliárd dolláros cégértéket is meghaladó startupjának eladásából származó vagyona egy részét, hazai alapítókra bízta.

 

Korábban már építettél fel unikornis méretű startupot, a Numerator-t. Szerinted mi vár azokra az alapítókra, akik hasonló méretű startupban gondolkodnak?

Minden startup hosszú utazáson megy keresztül. Én konkrétan a társalapítóm kanapéján aludtam, és amikor felébredtem, odafordultam az asztalhoz és estig dolgoztam, majd visszafeküdtem a kanapéra aludni. Megindító pillanat volt amikor pénzt szereztünk, és beköltöztünk az első irodába. Aztán persze, ahogy elkezdtünk építkezni és növekedni, az olyan volt, mint egy hullámvasút. Mintha egy olimpiai síversenyen indulnék, csak nem a saját súlycsoportomban. Nem éreztem, hogy ott a helyem. Kapaszkodtam, próbáltam bevenni minden kanyart, tartani magamat, hogy ki ne repüljek a pályáról és persze hogy elkerüljem a leégést. Csak jussak el a végéig és minden rendben lesz. Szerencsémre sikerült.

De a szerencse nem az egyetlen dolog, amire szükséged van, igaz?

Nem bizony. Ha viszont őszinték akarunk lenni, a szerencse nagyon is fontos. Egyszerűen nem tudsz felkészülni a különböző piaci eseményekre, a versenytársak lépéseire és olykor csak jön egy váratlan hullám, amit vagy meglovagolsz, vagy nem. Persze a szerencse mellett a kreativitás és a kemény munka is közrejátszik. Mi egy olyan csapatot építettünk fel, amely képes volt gördülékenyen együttműködni. Keményen dolgozott, és alkalmazkodott, amikor megváltoztak a körülmények. A nap végén kulcsfontosságú a rugalmasság és a környezethez való alkalmazkodási képesség, mert sosem úgy fog végződni egy ilyen történet, ahogyan azt elsőre gondoltuk.

 

Egy Startup vezetése teljesen más gondolkodásmódot kíván a korai szakaszban és akkor amikor az 500 milliós cégértéket duplázni kell. Te hogyan élted meg az utóbbit?

Minden üzlet és minden ember más. A társalapítóm kompetenciája sokkal fontosabb volt az indulás pillanatában, de amint kaptunk egy kis lendületet, akkor az én képességeimre volt szükség ahhoz, hogy piacra lépjünk és növekedjünk. Ő volt a megoldás kulcsa nulla és egy között, míg én az egy és a tíz között. Ahogy aztán a cég tovább növekedett és bővült, túlléptük a több száz alkalmazottat és szemmel is jól látható bevételeink lettek, már nem éreztem azt, hogy bennem megvan az a képesség, hogy egy ilyen méretű céget vezessek. Így behoztunk egy másik vezérigazgatót, én pedig az igazgatóság tagja lettem. Úgy gondolom, ez volt a legjobb döntés a cég életében, ugyanis teljesen más gondolkodásmódra és vezetésre van szüksége egy kicsi őt fős, egy ötven fős és egy ezerötszáz fős cégnek.

Olvasd el vagy hallgasd meg a teljes interjút a Growth Magazin legfrissebb számában!

Szólj hozzá!