Zentai István - Fentről nem látszanak az országhatárok, a különbözőségek, és a napi problémák

Zentai István a SpaceBuzz Hungary Oktatástámogató, Klíma- és Környezetvédelmi Alapítvány kuratórium elnöke a következő generáció klíma- és környezetvédelmi tudatosságának megoldását egy oktatási program országos bevezetésében látja.

Mind a mai napig összesen 630 ember járt az űrben. Miről számoltak be azok, akik átélték a nem mindennapi élményt?

Az illetők legyenek űrhajósok vagy űrturisták (e két fogalom nem azonos), egyöntetűen arról számoltak be, hogy olyan tudatállapotba kerültek, ami addig számukra ismeretlen volt. Ennek az állapotnak a leírására az áttekintő hatást kifejezést alkalmazzuk (Overview Effect).

Az áttekintő hatás pszichológiai kifejezés, alapvetően egy kognitív nézőpont változást ír le. Félelemmel elegyített, mély megértésélményről van szó, kiegészülve egy erősebb felelősségtudat megszületésével. Mindezt a hatás váltja ki az a látvány, amikor a Föld légkörétől eltávolodva az űrből visszapillantva a bolygóra, megtapasztalják annak törékenységét, védtelenségét. Szembesülnek azzal, hogy fentről nem látszanak az országhatárok, a különbözőségek, a problémák. Csak azt látják, hogy a világűr végtelen sötétségében ott van egy kéklő, üveg karácsonyfadísz törékenységű valami, ami a mi életterünk a Föld. Továbbá látják azt a hártya vékony réteget, ami körülveszi bolygónkat, ami nem más, mint a légkör. Az a légkör, aminek köszönhetően kialakulhatott és fennmaradt mindezidáig a földi élet.

Szólj hozzá!