Exkluzív interjú a Cápák között producerével

Exkluzív interjút készítettünk Máté Krisztinával, a Cápák Között c. műsor producerével. 

Mennyi vállalkozás jelentkezett eddig az öt évad során?

Az ötödik évad előkészítésénél tartunk. Mostanra egészen biztosan több ezer vállalkozó találkozott a Cápák között munkatársaival. Mint minden hasonló helyzetben, a jelentkezőkön túl mi is keresünk, kapacitálunk vállalkozásokat, amelyeknek lehet, hogy éppen csak egy kicsi bátorítás kell, hogy éljenek a lehetőséggel. Az úgynevezett casting-folyamat több találkozásból áll, muszáj valahogy szelektálnunk, nem lehet, hogy pl. több tucat fagyikészítő álljon a Cápák elé. Ez nem csak a Cápáknak nem lenne vonzó, de a nézőknek se.

 

Mennyi vállalkozásról készült próbafelvétel?

Felvétel mindenkiről készül, ugyanarról a vállalkozóról több is, többször is, aki túljut az adott folyamaton. Az egyes találkozások során igyekszünk segíteni, mire figyeljenek, hogy készüljenek, hogyan legyen a pitch-ük a leghatásosabb, legmegnyerőbb a Cápák számára. De hangsúlyozom: csupán tanácsot adunk, felkészítjük őket az esetleges helyzetekre, nem manipulálunk, vagy befolyásolunk.

 

Mennyien jutottak be a műsorba a Cápák elé?

Ez mindig attól függ, hány adás készül egy-egy évadban. 3-5 vállalkozó „fér bele” egy -egy adásba, ez azon múlik, a Cápák milyen sokáig faggatóznak. De nem biztos, hogy mindig az a nyerő, akit hosszan nyúznak, kérdezgetnek. Persze, az érdeklődésük szinte mindig túlmutat a műsoridőn, így tömöríteni, vágni kell az egyes epizódokat.

 

Mennyi vállalkozás kapott befektetési ajánlatot, és mennyi valósult meg?

Nagyjából egy-egy évadban 10-15 vállalkozás kap a Cápáktól ajánlatot. De fontos, hogy a műsornak matchmaker-szerepe van, vagyis ott a stúdióban létrejön a találkozás, és ha egymás tenyerébe csapnak, az még csak a közös munka kezdete. Az adás után nem automatikusan adják oda a Cápák a stúdió falain kívül az odaígért összeget, előbb megegyeznek a részletekről, szerződést kötnek, stb. Előfordul, hogy ebben a stádiumban valamelyik fél meggondolja magát. Volt már így is, úgy is. A világon mindenhol, ahol van ez a műsor, a befektetések nagyjából 65-70%-a valósul meg. Igaz, azok a vállalkozások szinte mind sikerre vannak ítélve. Van olyan ország, ahol egy vállalkozó az első évadok egyikében talált befektetőt, és jónéhány évaddal később újra láthatták őt a nézők, már Cápaként.

A teljes tartalom kizárólag a Growth Magazin 2022Q! számában olvasható