A legaktívabb hazai angyalbefektető túl van a 17. befektetésén

A Tuxera alapító elnöke, Szakacsits Szabolcs túl van a tizenhetedik befektetésén és fejébe vette, hogy aktív részese lesz a fejlődő magyar startup ökoszisztémának. A magazinban megtalálható Cristo és Hydrobot mellett, Balogh Petya legújabb formációjába, az STRT Holding angyalbefektetői csapatába is invesztált. A 22 évig Finnországban és most megint Magyarországon élő filantróp mindamellett, hogy kiérdemelte Nagykanizsa díszpolgára címét, a cége egyedülálló módon a világ TOP20 BigTech vállalata közül 17-tel dolgozik, vagy partneri viszonyban van. Sőt a NASA és a Tesla is használja a termékeit.

Ha beszélhetnél a nyolcéves önmagaddal, mit mondanál neki arról, hogy hogyan fog alakulni az élete?

 A gyermekeim pont ebben a korban vannak, így a téma aktuális. Arra a következtetésre jutottam, hogy igazán az a fontos, hogyan neveljük őket önállóságra, hogy egyedül is boldogulni tudjanak a világban. Engem mindig is frusztrált, ha fiatalon nem kaptam válaszokat a kérdéseimre. A gyermeket minél előbb ösztönözni kell arra, hogy merjenek kérdezni, legyenek nyitottak és érdeklődőek.

Rubik Ernővel és Mérő Lászlóval is dolgoztál együtt. Hogyan jutottál be hozzájuk?

Bárhol is járunk a világban, Rubik Ernő nevét szinte mindenhol ismerik. Fiatalon viszont a személyes hősöm Mérő László volt. Írt egy könyvet Észjárások, avagy a racionális gondolkodás korlátai címmel, nekem ez volt az egyik kedvenc olvasmányom. Madarat tolláról, embert barátjáról - tartja a mondás. A hasonló emberek mindig megtalálják egymást. Az egyik legjobb barátomon keresztül ismerkedtünk meg, hatalmas megtiszteltetésként ért, hogy együtt dolgozhattunk.

Mi volt a feladatod?

Szoftveres játékokat készítettünk, de elsősorban nem fejlesztést csináltam, hanem az infrastruktúra kialakításában vettem részt. Azt tudni kell rólam, hogy akkoriban nagyon nagy Linuxos voltam. Maga a játék Windowsra készült, 

de átvittem az egészet Linuxra is. A történet másik érdekessége, hogy ott kerültem először kapcsolatba a fájlrendszerekkel és az adatkezeléssel. Hatalmas médiafájljaink voltak, felmerült a probléma, hogy ezeknek a fájloknak a sebessége túl lassú. Ekkor jutott eszembe, hogy biztosan van rá mód, hogy javítsunk ezen.

Olvasd el vagy hallgasd meg a teljes interjút a Growth Magazin legfrissebb számában!