Akkor is megmutatom, ha csak a ragasztószalag tartja össze

Egy fiatalokból álló csapat összerak egy működő terméket, amivel felforgathatnak egy teljes iparágat. Tóth Bence tudatosan építkezik és az elmondottak alapján az a típusú állhatatos alapító, aki sosem adja fel. Lehet, hogy néhány év múlva az első exitjéről beszélhetünk. Lássuk, hol tart most a Hydrobot építésével!

Kinek a fejéből pattant ki a Hydrobot ötlete és mi az alapítás mögött lévő sztori?

Ez egy klasszikus startup történet. A csapat még 2019-ben találkozott egy hackathonon, ahol a téma a fenntarthatóság volt, többek között az ivóvízzel való takarékoskodás. Ott kezdtünk el gondolkodni azon, hogy milyen újdonsággal rukkoljunk elő. Unalmasnak gondoltam piacra dobni egy hatvanhatodik ivóvíztisztító készüléket, ezért valami új dolgon kezdtük törni a fejünket. Mindig szerettem nagyban gondolkodni, ezért az iparra gondoltam elsőként, hogy vajon nekik milyen megoldást lehet nyújtani. Itt fogalmazódott meg az első prototípus ötlete, hogy készítsünk víziközműveknek, ezen belül is a Fővárosi Vízműveknek, a vízkivételi helyeihez - ahonnan az ivóvíz származik - olyan eszközt, amit behelyezünk egy kútba és az képes fotózni, videózni, monitorozni az egész kutat, sőt ki is tudja tisztítani annak belsejét, hogy a kút vízhozama megfelelő legyen. Itt indult el az egész Hydrobotos történet. Aztán rájöttünk, hogy egy egész csőhálózatba is be lehet engedni a robotot, hogy készítsen felvételeket annak belsejéről. Ahogy mélyebbre és mélyebbre ástunk a témában, egyre butábbnak éreztem magam.

Kezdetben úgy gondoltam, hogy egyszerű feladat lesz, de ahogy kezdtem megismerni a területet, megláttam mennyire összetett rendszerrel van dolgom. Még a múlt héten is voltak olyan újdonságok, amelyek elgondolkodtattak. Mostanra megtanultam, hogy a nagyvállalatokat is emberek vezetik. Korábban azt feltételeztem, hogy ezek a vállalatok merevek és hajthatatlanok. A B2B világban könnyű azt gondolni, hogy ha egy partner nyilatkozik, akkor azt kérdés nélkül követni kell. A valóság azonban sokkal összetettebb.

A Hydrobot kezdetekor egy dologra egyáltalán nem voltunk felkészülve. Az iparágunkban az innováció eseti, szakadozó. Amikor beöntik a pénzt valahol, akkor van tőke infrastruktúra fejlesztésre, emiatt a különböző piacok között szakadékok keletkeznek. Van olyan termék, amit mondjuk a hazai piacon egyáltalán nem ismernek, nyugatabbra viszont már népszerű. A skálázhatóság a mi iparágunkban sokkal gyakorlatiasabb módon értelmezhető. Nem azt jelenti, hogy a lehető legtöbb országot el kell érjük, hanem amikor ránézel a számládra, a csapatodra, a cégedre és az előző állapotra, akkor a kettő között legyen egy szép növekedési ütem. Ne az legyen a célod, hogy erőszakosan bent legyél a német vagy francia piacon, hanem az, hogy stabilan, biztosan megvesd a lábad valahol. Elképesztő tanulási folyamat volt az elején. Nagyon meg akartam válogatni, hogy ki az, akit beengedek ebbe a házasságba, hogy ki az a befektető, akivel mi együtt tudunk dolgozni.

Olvasd el vagy hallgasd meg a teljes interjút a Growth Magazin legfrissebb számában!

Growth Magazin 2023Q2