Vissza

2023 legnagyobb technológiai üzletei mind a klíma-infrasruktúrához kapcsolódnak

Forrás: Sifted

Az idei évben az európai tech szektorban a klíma-infrastruktúra területén tevékenykedő startupok dominálták a legnagyobb üzleteket – derül ki a Sifted elemzéséből.

Eddig 2023-ban a régióban megkötött négy legnagyobb részesedési ügylet mind a klíma-infrastruktúra vállalatokhoz került. Az első helyen az H2 Green Steel van. Őket követi a akkumulátorgyártó Northvolt, majd a Zenobe Energy, akik elektromos autótöltőket fejlesztenek, és végül a Verkor, egy másik akkumulátorgyártó cég.

Az idei év 20 legnagyobb üzlete közül a felét a klíma-technológiai cégek nyerték el – ez a befektetett tőke 69%-át teszi ki a legnagyobb 20 ügylet értékének.

Ez a lista jelentősen eltér az előző évtől. 2022-ben a legnagyobb üzletek a fintech vállalatok FNZ, Klarna és Checkout.com között oszlottak meg – bár a Northvolt akkor is bekerült a legjobb három közé.

A Sifted a klíma-infrastruktúra startupokat olyan vállalkozásokként határozza meg, amelyek zöld technológiákon dolgoznak, melyek nagy területi elhelyezkedést igényelnek és tőkeigényesek. Általában két csoportba sorolhatók: az áttörést hozó technológiákon dolgozó cégek, például a nukleáris fúzió és a szén-dioxid megkötő technológiája, amelyekhez szintén gyárakat és üzemeket kell létrehozni a technológia kiterjesztése érdekében. Az H2 Green Steel, a hidrogénnel működő acélgyártáson dolgozó svéd vállalat ebbe a kategóriába tartozik.

Ezenkívül vannak olyan vállalkozások, amelyeknek nincs saját technológiai innovációjuk, de az meglévő technológiák terjesztésére koncentrálnak nagy méretben, például a zöld metanol előállítására szolgáló technológia.

A svéd akkumulátorgyártó vállalat, a Northvolt, ebbe a kategóriába tartozik – bár új technológiák fejlesztésén dolgoznak, elsősorban a gyártókapacitás kiterjesztésére fókuszálnak.

Az infrastruktúra nem illeszkedik a tipikus kockázati tőke modellhez, mely inkább a szoftvercégekre szakosodott. Az infrastruktúra beruházások sokkal tőkeigényesebbek. Az infrastruktúra megvalósítása érdekében sok startup a kockázati tőkén kívüli finanszírozás felé kacsingat, befektetéseket keres asset managerektől, állami bankoktól, nyugdíjalapoktól és magántőkealapoktól.

Például a Northvolt az asset managereknél, mint a BlackRock és a Baillie Gifford, a nyugdíjalapoknál, mint a CPP Investment, a kockázati tőkéknél, mint a Norrsken, valamint autógyáraknál, mint a Volkswagen szerepel a táblázatain.

Az év két legnagyobb üzlete közül mindkettő svéd vállalathoz került: H2 Green Steel és Northvolt. Harald Mix, egy svéd pénzügyi szakember, mindkét cég alapító csapatának tagja volt. Mix legújabb vállalkozása az Aira, egy direkt a fogyasztókhoz szóló vállalkozás, amely a hőszivattyúk és a háztartási energia piacán versenyez.

H2 és Northvolt hasonló cap table-szerkezettel rendelkeznek: mindketteőt támogatta Cristina Stenbeck, például az Kinnevik befektetési társaság tulajdonosa, valamint a Spotify Daniel Ek-je is befektetett a cégekbe.

Next Post

A Mercury Fund 160 Millió Dollárral Bővíti Befektetési Alapját:
Back to Top