Vissza

A DAO-k jelenthetik a web 3.0 és a kialakulóban lévő kriptogazdasági rendszer alapjait

Tech Rovat (Szerző: Zsigmond Lilián)

Az internet és blokklánc-alapú decentralizált autonóm szervezetek, azaz a DAO-k célja, hogy új, demokratikus irányítási struktúrát biztosítsanak a vállalkozások, projektek és közösségek számára, amelyben annak tagjai szavazhatnak a szervezeti döntésekről azzal, hogy egyszerűen belépnek a projektbe és Ethereum alapú szerződést kötnek valaminek az érdekében.

Mi is az a DAO?

A DAO egy olyan alternatív üzletalapítási forma, amely intelligens szerződéseken keresztül működik. Pénzügyi tranzakciói és szabályai egy blokkláncra vannak kódolva, ezért gyakorlatilag nincs szükség központi irányító hatóságra – innen származik a ’decentralizált’ és az ’autonóm’ megnevezés. Működésüket tehát nem egy vezető, hanem az adott DAO közössége határozza meg. Tekintve, hogy kriptovaluta-rajongók és a blokklánc-technológia által népszerűsített DAO-kat arra használják, hogy hierarchiák nélkül hozzanak döntéseket, tagjai jellemzően közös célt tűznek ki maguknak, és a szervezet érdekében cselekednek.

A DAO-k főbb jellemzői és tagság feltételei

Nincs DAO előre lefektetett működési szabályzat nélkül. Ugyancsak lényeges eleme, hogy a finanszírozás tokenek formájában történik, melyeket a tagok jutalmazására lehet költeni. E szervezeteket a hierarchikus struktúra helyett a töredéktulajdonlás jellemzi, így fontos alapeleme a tagok szavazati joga. Egy DAO tagságát, szabályait, irányelveit és feladatait a blokklánc-technológiának köszönhetően előre meghatározott, egyúttal a későbbiekben nem módosítható főkönyvben rögzítik. A csatlakozásához erőforrásokra van szükség, és az adott tagok az általuk megszerzett tokenek mennyiségének arányában szavazhatnak. A tokenek mennyisége a tagság idejével gyarapítható, miként fiat -és kriptovaluták felhasználásával történő vásárlással is növelhető.

A DAO modell előnyei

A DAO legfőbb előnye, hogy autonóm struktúra szerint működik, és a tagjai tokenjeik száma arányában szólhatnak bele a szervezet tervezésébe, stratégiájába és működésébe. Bármelyik érdekelt fél benyújthat ötleteket és javaslatokat a fejlesztésekre vagy a protokoll módosítására. Kiemelendő még, hogy a DAO-ban mindenki láthatja az új javaslatokat és ötleteket, ellentétben a hagyományos vállalati igazgatótanácsokkal. A token-tulajdonosok ösztönözve vannak arra, hogy felelősségteljesen cselekedjenek.

Az alternatív üzleti forma hátrányai

Abból adódóan, hogy minden tag szavazati joggal bír, gyakran hosszabb ideig tart a döntések meghozatala. Ugyancsak nehézség, hogy nagyobb terhet jelent a felhasználók oktatása, hiszen a közösség sokszínű, tagjai különböző képzettségi- és tudásszinten állnak. A decentralizált jelleg miatt több időre van szükség a szavazatok leadásához vagy a felhasználók összegyűjtéséhez. A kibertámadások kockázatát növeli, ha egy DAO biztonsága nincs megfelelően kialakítva és karbantartva. Emellett aggodalomra ad okot az energiafelhasználás és az azt alátámasztó blokklánc-infrastruktúra által okozott kibocsátás is.

DAO példák

A Bitcoin mellett az Uniswap az egyik legnagyobb és legnépszerűbb DAO, amely az Ethereum blokkláncra épülő kriptopénz tőzsdeként működik. Bárki taggá válhat az UNI token birtokában. A Decentraland is ’klasszikus’ DAO-ként működik. Bárki, aki rendelkezik a platform MANA néven ismert tokenjével, részt vehet a folyamatban, és a felület gyorsan népszerűvé válik olyan globális márkák körében, mint a Morgan Stanley, a Coca Cola vagy éppen az Adidas. Emellett megemlíthető az American CryptoFed DAO, a BitDAO, a Pleasr, a ConstitutionDAO, a LexDAO, vagy éppen a Friends With Benefits.

Amikor a siker és jótékonyság találkozik

Az UkrajnaDAO-t például azzal a céllal hozták létre, hogy annak segítségével adományokat lehessen összegyűjteni és szétosztani az ukrajnai háború kárvallottjainak megsegítésére. Sikerei közé tartozik az ukrán zászlót ábrázoló NFT-kép elárverezése, amely 2258 ETH-ért, azaz 4,7 millió dollárért kelt el 2022 tavaszán.

A DAO-k sokszínű közösségeket teremtenek

A hátrányokkal is számolva azoknak, akik munkájuk és tehetségükhöz mérten szeretnének gyarapodni egy nem szabályozott struktúrában, a DAO nyújthat kiváló alternatív keretrendszert. Ide sorolhatók a digitális nomádok, vagy éppen a különböző startup-ok. Ez a társulási forma jellemzőinek köszönhetően hidat képezhet a legkülönfélébb szakmákban és területen dolgozó tehetségeknek, legyen szó művészekről, jogászokról, vagy éppen mérnökökről. Az elmúlt évek új kihívásai a munkavállalók hozzáállását tekintve is globális változásokat hoztak: a többség számára egyre fontosabbak azok az alapértékek, amiket a DAO elvei szerint működő gazdasági entitások teremthetnek. Ezek között szerepel a rugalmasság, az élményszerű munka, és annak lehetősége, hogy a feladatok elvégzése nem időhöz és helyhez kötött.

Egy példa a visszaélésre

Kincstári tartalékok ellopására is volt már példa The DAO esetében, amely a legkorábbi kísérlet volt egy decentralizált pénzügyi hálózat kiépítésére a kockázati tőke tömeges finanszírozására. A The DAO 2016 áprilisában token értékesítéssel történő indulása után ugyan a történelem egyik legnagyobb crowdfunding kampánya lett. Ám miután 150 millió USD értékű ether (ETH) token értékesítéssel 150 millió USD-t gyűjtött, a DAO-t feltörték a kódbázisában lévő sebezhetőségek miatt.

Next Post

Hazai startup-kilátások a nemzetközi trendek tükrében
Back to Top