Vissza

"A megkérdőjelezhetetlen" A Growth Magazin 2023Q1 számának köszöntője

A Growth Magazin 2023Q1 számának bevezetője

Van egy taktika, ami képes megváltoztatni a tárgyalások kimenetelét, az üzletkötések sikerességének arányát, de ennek megértéséhez egyet hátra kell lépnünk.

Üzletkötések, amelyek nélkül a gazdaság megtorpanna. Gondoljuk csak végig, ahogy létrehozunk egy terméket és megpróbáljuk bevezetni, eladni olyanoknak, akik már a piacon mozognak, sőt bevételt termelnek. Hogyan is várhatjuk el, hogy kockáztassák a nehezen megszerzett tőkéjük egy részét valamire, amiről most hallanak először? Innen indul minden startup. Ebből kell valahogy kihozni az igeneket. Igen a bevezetésre, igen az első számlákra, igen az együttműködésre vagyis arra, hogy egy pozitív döntés szülessen a termékkel kapcsolatban. Mert az üzletkötések mögött döntések vannak, amiket emberek hoznak meg, akik mérlegelésük során bevetnek mindent, hogy a lehető legjobban jöjjenek ki belőle. A kételyek, a racionalizálás, a történetek gyártása, sőt mi több, a korábbi tapasztalatok is mind a mérlegre kerülnek. De mi van akkor, ha ezen a döntési mérlegen egy olyan elem is helyet kap, ami minden kétséget kizár, és kristálytisztán mutatja a végkimenetelt, azaz elűzi a legnagyobb mumust: a bizonytalanságot. Ezt nevezzük mi a szakmában „Unquestionable Result„-nak.

A megkérdőjelezhetetlen eredmény egy ütőkártya, ami hirtelen mindent megváltoztat. Ne egy statikus dolgot képzeljünk el, hanem egy ügyfél szemszögéből felépített és számára megkérdőjelezhetetlen dolgot, ami után úgy csúszik be a termékünk a bőre alá, hogy annak létjogosultságát nem kell érvek ezreivel alátámasztani.

Az aktuális számban elolvashatod Posta Donát és csapata történetét, akik az agrárszektor digitalizációjában elért sikereket hasonló módon építették fel. A története azért is inspiráló, mert évek kellettek ahhoz, hogy a megkérdőjelezhetetlen eredmény átsegítse őket a korai küzdelmes időszakon. Az agrárszektorban ugyanis évek kellenek a kimutatható eredményekhez.

Mint azt már tapasztaltad, minden alkalommal feszegetjük a magyar startup ökoszisztéma fejlődését, mert ahányszor lemerülünk, annyiszor tapasztaljuk azt, hogy itt bizony egy ádáz verseny folyik.

Egy kőkemény és gazdasági szempontból is komoly téttel bíró startup olimpia, aminek az elkövetkező időszaka rendkívül izgalmas, és történelmileg fontos pillanat lesz.

Unqestionable eight-nek neveztük el azt a megkérdőjelezhetetlen eredményt, ami egy ökoszisztémát képes pozícionálni a nemzetközi piacon. Nyolc befutó, akik startupként elérik az egy milliárd dolláros cégértéket. Ez az a számosság, ami után a többi hazai startup is, és azok közül a legjobbak olyan feltételeket, figyelmet és befektetői lehetőségeket kaphatnak, amik jelenleg nem, vagy csak nagyon nehezen érhetőek el ebből a régióból.

Biás Csongorral készített interjúnk során kiderült, hogy már most is rajta vagyunk a radaron, de ez még nem elég. A környező országok, vagyis a régió hívja fel a figyelmet erre a területre és bár vannak alakuló sikerek, amelyekre igenis büszkék lehetünk, még van hova fejlődnie a startup kultúránknak. Tanulnunk kell, de már látszik az is, hogy bizony van keresnivalónk az iparágban.

Jared Schrieber egy nyugati partról származó szuperangyal, akinek megkérdőjelezhetetlen eredményei között unikornis méretű startup is szerepel. Budapesten él és előszeretettel fektek hazai startupokba vagy akár olyan szervezetekbe, amelyek fejlesztik az ökoszisztémát, mint az MIT példáját követő Future Founders Club.

Egy különleges interjút készítettünk, amiben Gyarmati József, a klub elnöke beszélgetett Jared-del többek között az “unquestionables” témaköréről.

A startpisztoly eldördült, de vajon ki lesz az a nyolc startup, akik végérvényesen feltesznek minket a térképre? Lehet, hogy az alapítói még nem is tudnak róla? Lehet, hogy Te leszel az?

Igen, lehet.

Sárközi András
Editor-in-Chief

Next Post

"Egy csipet perspektíva" – A Growth Magazin 2022Q4 számának köszöntője
Back to Top