Vissza

„A web3 a jövő, ezért foglalkozunk vele annyit”

Interjú Pethes Dáviddal aka six Társalapító, QRUCIAL

Pethes Dávid – vagy ahogy sokan ismerik six – nehezen illeszthető be bármilyen skatulyába. Évtizedes tapasztalata van a hekkerkedéssel, szebben fogalmazva az információbiztonsággal, de emellett kikerülhetetlen alakja a web3-nak. Egyik vállalkozásával sikerült összehoznia ezt a két dolgot, és több hasonló rendezvény megszervezése után december 5. és 7. között Budapestre hozza a Polkadot Metaverse Championshipet, ami tulajdonképpen a fejlesztők olimpiájának felel meg – de hogy hogyan jutott ide, arról őt kérdeztük.

Hogyan csöppentél a web3 világába?

Már nagyon régóta információbiztonsággal, azon belül magyarul privátszféra védelemmel foglalkoztam, tehát nem állt távol tőlem ez a világ. Nagyjából 2013-ban találtam rá a Bitcoinra mint eszközre, amin keresztül értéket lehet küldeni a világ bármelyik pontjára, anélkül hogy központi rendszeren keresztül kellene menni, vagy pedig cenzúrázható lenne. Nagyon megfogott a szabadelvűsége, és hogy egy modern technológiával adunk választ egy az emberiség létezése óta fennálló problémára. Később jött az Ethereum, és akkor már nemcsak fizetőeszközként használtam, hanem bekapcsolódtam az emögött álló smart contractok biztonsági kutatásába. Minden olyasmivel foglalkozom, ami a web3-mal és biztonsággal kapcsolatos, többek között technikai eseményeknek szervezője is lettem.

Az esemény támogatója a Polkadot, ami az egyik legnagyobb cryptovaluta és közösség. Hogyan találtatok egymásra?

Gavin Wood az Ethereumért is felelős egyik szakember írta jórészt a Polkadot alapját. Miközben csináltam a dolgomat, kutattam a használatukat, biztonsági sérülékenységüket, nagyon megtetszett a Polkadot mögött álló filozófia, és hogy nekik van a legjobban menedzselt, legjobban összefogott közössége. A munkáim miatt egy időt Berlinben töltöttem, ahol megismerkedtem olyanokkal, akik már részt vesznek a Polkadotban, majd rátaláltam az ambassador-programjukra, és végül én is az lettem. Ezért bár nem kapok fizetést, mégis remek arra, hogy kapcsolatokat építsek ki, ami sokkal értékesebb. Mivel decentralizált, így ők döntik el, ki mire mennyi pénzt kap valamire a közösből, azaz mennyi fundot egy adott eseményre, mint a soron következő metaverse hackathonunkra, mint amilyen a budapesti is lesz nagyjából 40 ezer dollár összdíjazással. Tehát megfogott a közösség, az hogy náluk ténylegesen használva is van a blokklánc, nem csak ki vannak nyomva a tokenek és megy a terelés, hogy ja de jó lesz minden, de közben semmit sem ér az egész, mert nincs mögötte utility, hanem konkrétan használva van a rendszer, döntések történnek és események szerveződnek és a közösségben jelentős változások jönnek létre azáltal, hogy mi történik a blokkláncon. Szerintem nagyon jó, hogy ebbe az irányba megy a világ, ahol Google-el vagy Facebook-kal ellentétben nincsen egy központi szervezet, aki bárkit bárhogyan cenzúrázhat. Sokkal igazságosabban lehet döntéseket hozni és cselekedni.

Mit jelent az, hogy valami decentralizált?

A metaverzum egy decentralized autonomous organization, röviden DAO, vagy magyarosan decentralizált autonóm szerveződés vagy szervezet. Ahogy említettem, itt nem egy cég dönt, hanem egy közösség. Miután megszületett a döntés, az egy úgynevezett on-chain aláírásokkal történik. Mivel minden nyitott, bárki szerint látható, ezért ez sokkal biztonságosabb bármilyen más, hagyományos módszereknél. Viszont jogi oldalról nagyon érdekes, mert a jog sem ismeri, hogy mi történik akkor, ha egy jogilag nem létező decentralizált rendszerből pénzt kapsz. Ez olyan minthogyha számítógép adna neked pénzt.

Akkor ez nincsen törvényileg szabályozva?

A magyar törvényekbe annyira nem látok bele, de valamilyen szabályozás biztosan van, hiszen itthon is akadnak nagy kriptós projektek, de ez még mindig egy izgalmas terület.

Meg kell tudni mondani, hogy a bejövő pénz innen jött, xy-tól. Csak hát a kriptó világában ez nem így működik, mert nem egy ember küldi, hanem egy smart contract. Mi Észtországban tudtunk létrehozni olyan céget, ami megfelelően – és törvényesen – működhet.

A decentralizáció miatt nem válik egy veszélyesebb tereppé?

Mivel itt igazából bárki azt csinálhat, amit akar, megjelennek a szélsőségek? Rejthet magában veszélyeket? Az az érdekes, hogy nem. Akik ilyen projektet csinálnak, mint mondjuk a Polkadot, azok már eleve az ott lévő governance-be, magyarul szerveződésbe lépnek be. Azok az emberek, akik a döntéseket hozzák on-chain, ismert emberek. Lehet tudni, hogy ki mit csinál, ezt hívjuk doxxolásnak. Tehát 100%-os a transzparencia.

“A DAO-knál látni lehet, hogy hol mi történik, és ki milyen döntést hoz. Ha valaki illegális dolgokat akarna csinálni, illegálisan szerveződni, azt elég gyorsan meg fogják fogni, már elkezdeni sem érdemes.“

Természetesen le lehet másolni a projektet és létre lehet hozni bűnszervezeteket, de az semmiben nem más, mintha lemásolnál egy banki rendszert és azt futtatnád. Vagy lemásolnál egy bármilyen másik egyéb programot, szoftvert és te utána illegális tevékenységekre használnád. Tehát, hogy ez nem a technológiától függ és a technológia az alapvetően ezt nem támogatja a transzparencia miatt.

Miért van szükség az általad is szervezett championshipekre?

Maga a substrate-ben való fejlesztés és a a kriptó terjesztése jelenleg még gyerekcipőben jár, viszonylag kevés fejlesztő van. Tehát ez abból is látszik, hogy az elmúlt években a legkeresettebb programozók között a blockchain-fejlesztő volt. Ez részben annak az eredménye, hogy nagyon nagy a kereslet a web3-ra mint témára, azon belül a kriptós fejlesztőkre. Viszont még nagyon kevés van. Most összegeket nem mondok, de egy olyan fejlesztő, aki össze tud rakni egy blockchaint, vagy dap-ot (decentralizált appot – a szerk.), meg tud egy kicsit scriptezni az már alapból akár többszörösét kaphatja meg, mint egy általános java fejlesztő. Ez még annyira új, annyira kevesen vannak benne, hogy nagyon specifikusnak számít a tudás.

Az egyik általunk szervezett események biztonságtechnikaik, azaz hekker versenyek, amivel fel akarjuk hívni a figyelmet arra, hogy nagyjából milyen problémák lehetnek, miért kell auditálni, miért kell a security-re figyelni, miért kell nagyon mélyen átnézni a kódot, és letesztelni, mert hogyha ez elromlik, vagy rosszul írják meg, akkor ha ellopták a hackerek a tokeneket, coinokat, akkor annak vége. Nem tudjuk úgy visszaállítani. A decemberi hackathonhoz hasonlóak pedig azért kellenek, mert mint mondtam, viszonylag kevés a fejlesztő, viszont vannak lelkes emberek, akik szeretnének tanulni, belépni a web3-ba, de ehhez nincsenek iskolák, hanem önfejlesztéssel lehet csak, és az ilyen eseményeken. Tehát ez nemcsak verseny, hanem networking is és tanulás. Ráadásul cégek is jelen lesznek, akik a résztvevők közül tudják kiválasztani a leendő munkatársukat, így összekötjük a keresletet és kínálatot. A nyertes nemcsak pénzt kap, hanem kapcsolatokat és karriert is.

Mennyire fontos, hogy ezek személyesen legyenek, hiszen azt hihetnénk, hogy mivel web3-ról van szó, ezeket lehetne online, virtuálisan is megcsinálni. Miért lényeg az, hogy találkozzatok, hogy személyesen történjenek ezek az ismeretségek?

Az egy nagyon idealisztikus gondolat, hogy majd minden online fog történni és az egész életünket online éljük, de a valóság az az, hogy még a leggeekebbnek tűnő, legkockább fejlesztőnek is vannak szociális igényei és ezeket úgy lehet kielégíteni, hogy olyan rendezvényt szervezünk, amire meglátja a programozó, a hacker, bármilyen IT-s arc, hogy hú, ez egy nagyon menő cucc. Ez egy olyan rendezvény, ahol otthon érzi magát, kicsit ilyen gamer környezet, és szívesen elmegy. Ezeket az embereket nagyon nehéz kimozdítani. Csak úgy lehet, ha megtalálod a közös hangot. Olyan rendezvényt szervezünk, amire én is szívesen elmennék mint játékos, vagy mint mentor, vagy bíró. Nyilván lehet sok mindent online is csinálni, de kellenek a valódi élmények, személyes interakciók.

Miért fontos, vagy jó egy cégnek, hogyha web3-ra is belép?

Ez a kérdés kicsit olyan, minthogy miért jó egy cégnek a digitalizáció?

Nagyjából a válasz is hasonló. Miért akar egy cég online inventory-t, vagy online pénzügyi managementet, online accountingot csinálni? Hasonló a válasz a web3-ra: mert ez a jövő. Szerintem ez lesz az internet következő nagy boomja, ahol teljesen átalakul az addigi kommunikáció. Olyan dolgokat tudunk létrehozni, amik eddig nem voltak. Ennek fontos része, hogy egyrészt ki tudjuk javítani a web2 hibáit, amit tudjuk hogy gondot okozott, és tudjuk hogy soha nem lesz megoldva, de itt, a web3-ban mindez sikerülhet.

Next Post

Az Oxfordi tudás a magyar KKV-knak is jár
Back to Top