Vissza

Aktívnak lenni a nemzetközi innovációs folyamatokban

Design Terminal

A Design Terminalnál sosem áll le az innovációs pörgés, az elmúlt hónapokban is több vállalkozói program tavaszi szemeszterét zárták, hogy kis idő elteltével már az őszi félévekre toborozzanak. A tehetségek felkutatása és építése mellett azonban egy másik fontos missziót, Magyarország innovációs ökoszisztémájának fejlesztését is zászlajukra tűzték, amely kiemelt hangsúlyt kapott idén.

Az elmúlt időszakban a megszokott rohamtempót diktálta hazánk és Közép-Kelet Európa vezető innovációs ügynöksége, a Design Terminal. Hosszabb-rövidebb időtáv óta futó, változatos fókuszú programjain 18-tól 66 éves korig vettek részt startup alapítók és vállalkozni vágyók. A zászlóshajó Mentorprogram ismét a nagy társadalmi hatású, nemzetközi startupokat fejlesztette, illetve most is külön hangsúlyt helyezett a női vállalkozókra. A még 2019-ben indult Womentoring a tavaszi szemeszterre olyan kurrens programelemmé vált, hogy ősztől a korábbinál is jelentősebb lesz a gyermeket nevelő, vállalkozó nők képzése. A legfiatalabbakat a Nemzeti Tehetség Központtal közös START ösztöndíjprogram segítette, az agrár érdeklődésű startupokat a NAK TechLab, vagyis a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara programja, a határon túli vállalkozókat a Nemzetpolitikai Államtitkársággal közös Külhoni Mentorprogram.

Bátor kezdeményezésként egy teljesen új korosztálynak, az 50 felettieknek is képzést indított a Design Terminal: a Vállalkozz 50+ váratlanul nagy sikere továbbgördítette azt az őszi szemeszterre. A tavaszi félévek után pár hónappal már ismét összesen 6 különböző programra toboroz ambiciózus vállalkozókat az innovációs ügynökség.

Magyar startupok visegrádi és európai közegben

A Design Terminal egyik legfontosabb célja – a fenti tehetség- és vállalkozói programok mellett –, hogy segítse Magyarország helyének biztosítását a nemzetközi innovációs térképen. Szintén évekkel ezelőtt, 2018-ban indított program a V4 Startup Force, amely az egyik első lépése volt ennek a törekvésnek. A visegrádi országok vállalkozásait hídként összekötő kezdeményezés egy, a Nemzetközi Visegrádi Alap és külföldi szakmai partnerek támogatásával megvalósuló ösztöndíjprogram. A program helyben építi a cseh, szlovák, lengyel és magyar tehetségeket, idéntől már a B2B vállalkozásokat, és amellett, hogy a régióban tartja ezeket, hosszú távon meg is tudja mutatni a globális piacnak a térség gazdasági erejét. Fontos része a nemzetközi törekvéseknek az ESA BIC Hungary program is, amelynek képviseletével az Európai Űrügynökség bízta meg a Design Terminalt még tavaly. Erre folyamatosan keresik az innovatív, űripari startupokat, akiket becsatornázhatnak az európai innovációs vérkeringésbe, méghozzá egy olyan iparágon belül, amely egyre nagyobb és fontosabb szerepet kap a világgazdaságban és közös jövőnkben.

A cél: előrébb lépni a nemzetközi innovációs rangsorokban

Az innovációs folyamatok fellendítése azonban nem csak a programok által, de makroszinten is kiemelt törekvés a Design Terminal életében. Erre idén egy egészen nívós lehetőség adódott, amikor több hazai ökoszisztéma szereplő mellett a DT részvételével Magyarországot is beválasztotta innovációs programjába a világ egyik legjobb egyeteme, a bostoni MIT.

Az MIT REAP regionális vállalkozói akcelerációs programba a világ minden tájáról igyekeznek bekerülni a szcéna ambiciózus szereplői, így egészen kiemelkedő lehetőség, hogy idén hazánk is csatlakozhatott. A globális kezdeményezés célja, hogy erősítse az innováció-vezérelt vállalkozói ökoszisztémákat, amelyek hosszú távon hatással tudnak lenni a helyi és a világgazdaságra, valamint a társadalmi folyamatokra. 2012 óta az MIT REAP világszerte több, mint 70 régiót segített olyan kezdeményezések kidolgozásában és végrehajtásában, amelyek hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez, a munkahelyteremtéshez és a társadalmi fejlődéshez. Az MIT a meghívott regionális szereplőket arra ösztönzi a kétéves program során, hogy osszák meg egymással tapasztalataikat, tanuljanak egymástól. A magyarországi csapatot a Magyar Nemzeti Bank, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az Oncompass Medicine Hungary Kft., a 77 Elektronika Kft., a 4iG Nyrt. és a Design Terminal alkotják.

„Az MIT REAP segítségével lehetőségünk lesz a legújabb és legjobb nemzetközi gyakorlatokat beemelni Magyarország ökoszisztémájába. Hosszú távon ez azt eredményezi, hogy hazánk előrébb léphet a nemzetközi innovációs rangsorokban – mondja Jónás László szakmai vezető arról, miért érezte fontosnak a programhoz való csatlakozást az innovációs ügynökség. – A Design Terminalban egyrészt nap, mint nap azon dolgozunk, hogy közvetlenül segítsük a vállalkozók fejlődését, másrészt fontosnak tartjuk, főként a jelenlegi gazdasági környezetben, hogy részt vegyünk a hazai ökoszisztéma folyamatos alakításában, fejlesztésében. Ez közös érdekünk a jövőre nézve.”

Next Post

Vállalati Szociális Térkép
Back to Top