Vissza

"Egy csipet perspektíva" – A Growth Magazin 2022Q4 számának köszöntője

Growth Magazin 2022 Q4 bevezetőjét olvashatod

A repülőgép monoton zúgása kilencezer méter magasban az a zaj, amihez egy félnapos út alatt sem tud hozzászokni a fülünk. Csak akkor szűnik meg, amikor megtaláltuk a kényelmesnek nem nevezhető alvópózt és az agyunk is repülőgép-üzemmódra kapcsol.

Léteznek azonban eszközök, amik pont az ilyen monoton és utánozható zajokat képesek megszüntetni. Ha ugyanis két ellentétes amplitúdójú hanghullám találkozik, akkor bizony kioltják egymást. Az ötvenes években pont a helikopterek és a vadászrepülők elviselhetetlenül nagy hangjának csökkentésére fejlesztették ki a technológiát, mert a zaj bizony hosszú távon is zaj marad. De nem csak azt nevezzük zajnak, ami a fülünket sérti, hanem minden, ami az érzékelésünkre, a percepcióinkra, vagy akár a döntéshozatalunkra nem kívánt nyomást gyakorol. Mert ahol döntések születnek, ott zaj is jelen van. Joggal merül fel a kérdés, miként tudjuk csökkenteni a zaj mértékét?

A válasz egyszerű: Több adatra van szükség!

Amikor vállalkozóként próbálsz felépíteni valamit, de a rokonok csak azt tudják kérdezni, hogy mikor lesz végre normális munkád, az csak zaj. Ha a kollégáid azt mondják, úgysem fog sikerülni, az csak zaj. Ha egy ismerős azt mondja, ennek nincs értelme, az csak zaj.

– És ha te ezek alapján feladod az álmod, akkor a zaj képes volt torzítani a világképed, elmozdított az útról, mert nem volt meg a fegyvered, hogy tisztán és torzításoktól mentesen dönts.

A fegyver, amit úgy hívunk: perspektíva.

Látnod kell több oldalról ahhoz, hogy ki tudd szűrni a zajt a rendszerből és meglásd a valódit.

Sárközi András
Editor-In-Chief

Next Post

Balogh Petya: „Többszáz cégbe fogunk befektetni”
Back to Top