Vissza

Konferencia a jövő agráriumáról

NAK Techlab

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) NAK TechLab programja közel négy éve támogatja a hazai agrár startup vállalkozásokat. A programban született eredmények átfogó bemutatása érdekében a tavalyi évben létrejött az AGTECH SUMMIT esemény, melynek kiemelt célja, hogy szakmai előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és gyakorlati bemutatókkal szemléltesse az agrárium legfontosabb fejlesztéseit, illetve átfogó képet adjon a szektor jövőjéről.

A NAK TechLab második alkalommal hozza össze a startup ökoszisztémát és az agrárium szereplőit 2022. november 24-én, az agrárdigitalizációval foglalkozó AGTECH SUMMIT elnevezésű eseményen. Nagyszabású, a hazai agrárium meghatározó digitalizációs trendjeit, startup megoldásait felvonultató rendezvényre számíthatnak az érdeklődők, mely során szélesebb közönség is megismerheti azokat a piacképes fejlesztéseket, melyekkel a szektor digitalizációs szintje előremozdítható.

Az agrárium és a startup ökoszisztéma találkozása

Az esemény összehozza a fiatal fejlesztőket és szakértőket, akik az agrárium aktuális kihívásaira a legmodernebb megoldásokkal tudnak reagálni. Ennek eredménye nem lehet más, mint számos olyan új megoldás megjelenése a szektorban, mely a gazdákat segíti. Az ágazat megújulása elkerülhetetlen, a versenyképességet pedig csak úgy lehet fenntartani, ha lépést képes tartani a fejlődéssel.

Éppen ezért a rendezvény során olyan fontos és izgalmas témakörök kerülnek górcső alá, melyek megvilágításba helyezik az agrárium modernizációjára vonatkozó lépéseket, köztük a különböző területen fejlesztő startupok megoldásait. A témakörök között az aktuális, ágazatot sújtó problémák mellett a startupok megoldásai által újonnan létrejött piacokat is vizsgálja a rendezvény, de szóba kerül a nagyvállalati együttműködések létjogosultsága, az adatgyűjtés és feldolgozás hasznosulása, vagy például a mezőgazdaság viszonyulása a robbanásszerű digitalizációs változásokhoz. Az előadók között köszönthetjük a szektor legjelentősebb szakmai és technológiai szereplőit, döntéshozókat, startupokat és fejlesztőket.

Az egész napos, átfogó szakmai rendezvényt az különbözteti meg az egyéb agrártémájú rendezvényektől, hogy a startup ökoszisztéma egészét is bevonja; az agráriumot az új típusú fejlesztések megközelítésében vizsgálja.

Szakmai előadások és gyakorlati bemutatók az agrárium jövőjét formáló törekvésekről

Az új típusú fejlesztésekkel a hazai agrárium digitalizációja új szintre emelkedik; a gazdálkodók olyan megoldásokat tesztelhetnek és alkalmazhatnak, melyekkel képesek helytállni a globális versenyben. A kiállító és előadó agrár startup vállalkozások megoldásai az ágazat egészét lefedik; az érdeklődők a szántóföldi növénytermesztéssel kapcsolatos digitális fejlesztésektől kezdve – az állattenyésztésben fellelhető problémákra hozott újdonságokon át – a kertészeti és élelmiszeriparhoz köthető megoldásokkal is találkozhatnak a rendezvényen.

Nagyvállalati és startup együttműködések – NAK TechLab Demo Day

Az egész napon átívelő AGTECH SUMMIT zárásaként bemutatásra kerülnek a NAK TechLab nagyvállalati-startup programjában útnak indult együttműködések; kiderül milyen közös fejlesztéseket indítottak a startupok a piacvezető agrár nagyvállalatokkal. A közös munkában a startupok feladata, hogy a lehető legmodernebb technológiai ismereteket és megoldásokat szállítsák azoknak a nagyvállalatoknak, akik a gazdálkodókkal folyamatos üzleti, szakmai kapcsolatban vannak, és ellátják őket inputanyagokkal, szolgáltatásokkal. Ennek eredményeként képes gyorsan terjedni az innováció, ami – piaci alapon – valós segítséget nyújthat a NAK tagjainak. A vállalati partnerek piaci ismerete és szakmai felkészültsége hozzájárul ahhoz, hogy ezek a fejlesztések a közeljövőben a gazdálkodók széles köréhez eljussanak és megkönnyítsék mindennapi munkájukat.

Fiatal programozók és fizikusok a világ egyik legnagyobb agrárgépgyártójának szállítanak megoldást, agilis kutatók pedig a korai kórokozó felismerést forradalmasítanák közösen az egész országot lefedő agrárszolgáltatóval. A megoldások között húsrészeket megkülönböztetni képes mesterséges intelligencia fejlesztés, vagy a szántóföldi betakarításhoz kapcsolódó képfelismerő rendszer is van.

Next Post

A NASA versenyét is megnyerték
Back to Top