Vissza

Litkai Gergely: Minden korrupt forint tíz forint kárt okoz a gazdaságnak

A Growth Magazin örömmel fogadta Litkai Gergely, Karinthy-gyűrűs humoristát. Bár a magazinunk jellemzően a növekedés ösztönzésével foglalkozik.

A Growth Magazin örömmel fogadta Litkai Gergely, Karinthy-gyűrűs humoristát. Bár a magazinunk jellemzően a növekedés ösztönzésével foglalkozik, Gergely egy szokatlan témáról szeretett volna beszélgetni, ami még érdekesebbé tette az interjút.

Dolgoztál multinál, voltál ügyvéd, forgatókönyvíró, producer. Folyamatosan felszólalsz fenntarthatósági kérdésekben, és jelenleg a Dumaszínház produkciós vezetője vagy.. De mit üzennél a nyolc éves önmagadnak, hogyan fog alakulni az élete?

Azt, hogy élvezze az életet, mert a legjobb korba született. Én ‘76-ban születtem és ugye ‘84-ben még kisgyerek voltam. Ekkortájt hatalmas változás zajlott le itt Magyarországon. Abban az időben megváltozott egy rendszer, egy paradigma, ami egy jel arra, hogy képesek vagyunk ekkora horderejű változásokra. Amiben most élünk, ez a viszonylag növekedés központú és a természetet abszolút rosszul kezelő rendszer is megváltoztatható. Hozzá tudunk szokni és képesek vagyunk megtanulni egy másfajta élet szabályait is.

Eredetileg azt írtad a levelezésünkben, hogy a növekedés határairól beszélnél szívesen. Mire gondoltál pontosan?

Arra, hogy a mostani növekedésorientált világ ilyen formában nem fenntartható. Volt egy tanulmány, amiben az Egyesült Államok átlagos gazdasági növekedését vizsgálták, és ha a jelenlegi tendencia további 100 évig változatlan maradna, akkor az ország GDP-je nyolcszorozódna, ami az egész bolygóra nézve fenntarthatatlan. Volt egy elképzelés, az úgynevezett “decoupling”, aminek a lényege, hogy a GDP növekedés elválasztható az ökológiai lábnyom vagy a szén-dioxid kibocsátásának a növekedésétől. Erre jó példát mutatott Nagy-Britannia, vagy akár az Egyesült Államokban is lehetett látni olyan trendeket, hogy a két tényező viszonylag elválik egymástól, de sajnos a pandémia után ezek már nem ilyen egyértelműek. Az USA-ban is sokkal inkább a növekedést tették célkeresztbe, nem a….

Előzetes

Lépj be és nézd meg a teljes interjút!

Most hét napig ingyen használhatod a platformunkat! Lépj be bátran és próbáld ki!

The content below was originally paywalled.

Next Post

Startup egy 250 éves vállalat „bölcsőjében”
Back to Top