Vissza

„Másnak kellett lennie a DeepMindtól” – miért hagyta el a cég alapítója a világ egyik vezető mesterséges intelligencia laboratóriumát.

Forrás: Sifted

A cég egykori munkatársai az AI segítségével kívánnak megoldásokat találni olyan ambiciózus célokra, mint például a klímaválság megoldása.

A Google tulajdonában lévő DeepMind felelős néhány olyan óriási áttörésért a gépi tanulás terén, amelyek világszerte hatalmas visszhangot keltettek. Ám napjainkban egyre több alkalmazottja hagyja el a londoni székhelyű vállalatot, hogy saját vállalkozásokat indítson, mivel az AI területén a befektetések robbanásszerűen nőnek.

Az egyikük Jonathan Godwin, a londoni Orbital Materials társalapítója, amely generatív mesterséges intelligenciát használ új anyagok létrehozására, például szén-dioxid elnyelésére és fenntartható repülőüzemanyagok kifejlesztésére.

Godwin elmondja a Siftednek, hogy el kellett hagynia a DeepMind biztonságát és struktúráját, ha az AI segítségével megoldásokat akart találni a klímaválságra.

„Azt éreztem, hogy szükség van egy olyan vállalatra, amely valóban erre a nagyratörő célra összpontosít, és nem csak az AI-ra, tehát ez valami más kellett, hogy legyen, mint amit a DeepMindnál csináltunk,” mondja a Siftednek.

Mit csinál az Orbital Materials?

Az Orbital Materials azon vállalkozások egyike, amelyek nyers tudományos információkon képeznek ki mesterséges intelligencia modelleket (mások hasonló cégek közé tartozik a németországi Hortiya és a brit BeyondMath), ellentétben az olyan modellekkel, mint a ChatGPT, melyet nagy mennyiségű emberi nyelven képeznek ki.

Az Orbital esetében ez azt jelenti, hogy egy mesterséges intelligencia modellt adatokkal táplálnak a meglévő anyagok 3D struktúráiról, majd a felhasználó kérésére a modell megtervezheti egy új anyag struktúráját egy egyszerű kérés alapján.

„A fizikai jelenségeket értjük meg – mesterséges intelligenciát használunk ahhoz, hogy felismerjük az atomok közötti kölcsönhatások mintázatait és ezeket az kiemelkedő tulajdonságokat figyelembe vesszük,” mondja Godwin. „Egy kérést adunk meg, és az adott kérésre létrejön egy 3D anyagstruktúra. Egy kérés például lehet egy CO2 elnyelő anyag egy bizonyos elnyelési kapacitással.”

Az Orbital az általa létrehozott új anyagtervezéseket fogja használni saját termékeinek kifejlesztéséhez, az első lépés egy szén-dioxid elnyelő készülék lesz (a szén-dioxid elnyelő gépek speciális anyagokat használnak a levegőből történő CO2 elnyelésére).

A piac

Az új hardverek – új anyagokon alapuló – piacra dobása tőkeigényesebb, mint a tipikus kockázati tőkébe fektetés a szoftverek terén, de Godwin szerint a klíma megoldásainak piaca csak egy irányba halad.

„Mennyi pénzt költ a világ hulladékelhelyezésre és a környezetszennyezési problémák megoldására – tehát ivóvíz tisztítására, szemetesedényeinkből származó hulladékok eltávolítására? Körülbelül egy billió dollár, ha mindezt összeadnánk,” érvel.

Az Orbital Materials 2022 szeptemberében indult, azóta tőkét vont be az AI-specializálódott Fly Ventures-től. Munkatársainak száma 12-re nőtt és további felvételek várhatók, ahogy Godwin átáll a kutatási mérnöki szerepből a vállalatvezetői pozícióba.

„Bizonyos időszakokban kihívást jelentett, és kétségkívül új készségeket kellett elsajátítanom,” mondja.

„De szenvedélyesen hiszek abban, amit csinálok. És úgy érzem, hogy ebben a szenvedélyben a csapatom is osztozik, és ez hatalmas előny számunkra.”

Next Post

Hajlandóság, érték, tranzakció – bevezető
Back to Top