Vissza

Műholdak az űrben, adateső a földeken

2025-re a globális agtech ipar piaci értéke várhatóan meghaladja a 22,5 milliárd dollárt.

Évtizedekkel ezelőtt a műholdakat elsőként katonai, hírszerzési célokra használták. Mára már több iparágban, különböző üzleti szektorokban alkalmazzák ezt a típusú technológiát, általánosan elterjedtek – így az agráriumban is. De vajon egy nap vagy egy szezon végére milyen hasznot hozhatnak egy gazdának?

Agrár rovatunk folytatódik; a NAK TechLab csapata segítségével ezúttal a műholdas megfigyelések döntéstámogatásban nyújtott szerepét ismerhetik meg az olvasók.

Az agráriumban a műholdképeket stratégiai és azonnali döntéstámogatásra használják. Egyrészt historikus információkat lehet gyűjteni vele, mérhetővé tenni a heterogenitást, táblán belüli zónákat lehatárolni, de képet lehet kapni a termőképességről is, illetve a prompt döntéstámogatásban egyaránt segítséget nyújt.

Tabletről „vezérelt” gazdaság? Lehet, hogy nincs is olyan messze.

The content below was originally paywalled.

A mezőgazdasági területek nagyságából adódik, hogy nehéz feladat egy ember számára átjárni egy egész parcellát és közben mindenhol megvizsgálni a talaj vagy a növények állapotát. Erre nyújtanak megoldást a különböző távérzékelési technológiák, a műholdak és a drónok. Mindemellett az egyre gyakrabban kiszámíthatatlan időjárás következtében a gazdálkodók számára is nehezebb feladat megfelelő döntést hozni bizonyos helyzetekben, így megnőtt a jelentősége annak, hogy valós és naprakész információkat kapjanak a területeikről. Ilyen helyzet lehet például a vetés megkezdésének időpontja, az öntözés mennyiségének és területi eloszlásának megfelelő meghatározása, vagy például az inputanyagok kijuttatása. A precíziós gazdálkodás alapja a távérzékelés; minden gazdálkodónak hasznos egyben látnia azt, hogy hol és mit termel, vagy például milyen állapotban vannak a növényei. A termények távoli monitorozása a gazdálkodási szezon megtervezéséhez hasznos információkat szolgáltat, hiszen olyan döntéseket tud meghozni, melyek hozzásegítik a mindennapi költséghatékony termeléshez. Különösen előremutató, ha mindezt összekötik egy pénzügyi rendszerrel. A startégiai támogatás mellett a másik terület, melyben a műholdképeknek óriási szerepe van, a prompt döntések támogatása. Ennek keretében hozható döntés például az öntözés vagy egyéb beavatkozás szükségességéről. A talaj állapotának mérése és meteorológiai adatok alapján a talajhőmérsékletről, nedvességről is információkat kaphatunk és egyebek közt eldönthetőek a következő lépések. Míg régen a hadiiparban használták hatalmas felbontással a műholdakat, ma már könnyedén, bárki részére elérhetőek a 3-4 méteres felbontást adó fotók, melyek optimálisak a mezőgazdasági termelők számára egyaránt. Megfizethető megoldásról van szó, az egyik legolcsóbb technológia ez, szemben a repülőről, drónról készült fokókkal, melyek sokkal költségesebbek. A szolgáltatók és startupok oldaláról nagy a felelősség, hiszen a szakmailag megalapozott módszerek alkalmazásában, megbízható, valós adatok produkálásában, valamint azok hasznosításának biztosításában kell támogatniuk a gazdálkodókat.

Ismerd meg első kézből a legújabb hazai agrár fejlesztéseket! Többek között ezzel a témakörrel is találkozhatnak az érdeklődők 2022. november 24-én megrendezésre kerülő Agtech Summit agrárdigitalizációs konferencián. A rendezvényen hazai és nemzetközi szinten elismert szakemberek, a legfontosabb magyar agrártechnológiai startupok és legmeghatározóbb piaci szereplők adnak elő és gyakorlati bemutatókat is tartanak. Mindemellett a NAK TechLab 2022-es inkubátor programjának Demo Day-ére és networkingre kerül sor.

Farming Simulator vs. valóság

Ha a mezőgazdasági vállalkozások nem a szokásokra hagyatkoznak, hanem adatalapú vállalkozást üzemeltetnek, javíthatnak a saját versenyképességükön. A műholdakon keresztül történő távérzékelés egyedülálló és értékes eszköz egy mezőgazdasági vállalkozás számára, különösen meteorológiai adatokkal kombinálva. Ebben segíti a gazdálkodókat a dFarm startup csapat. A mezőgazdaságban fontos, hogy a gazda értse a problémát, ne tisztán képeket, számokat, diagramokat kapjon, hanem olyan formában jusson az információhoz, amit döntésekor tud hasznosítani.

  1. A startupot egy informatikusokból, mérnökökből és növényorvosokból álló csapat alkotja. A csapat tagjainak többsége foglalkozott, vagy jelenleg is foglalkozik mezőgazdasággal, azon belül is leginkább a szántóföldi növénytermesztéssel. Céljuk, hogy a döntéstámogatásban fenntartható módon segítsék a gazdálkodókat.

  2. A dFarm különböző adatok gyűjtésével és kimutatásával döntéstámogatást nyújt gazdáknak és mezőgazdasági vállalkozásoknak gyors és pontos döntések és beavatkozások meghozatalához a növények termesztésében, ezáltal költséghatékony megoldást nyújtva.

  3. A dFarm megoldását első kézből is megismerheted az Agtech Summit konferencián, 2022. november 24-én!

#AGRÁRTECH A különböző adatgyűjtési és vizualizációs technikák képesek hatékonyan segíteni a mezőgazdasági vállalkozásokat abban, hogy meg tudják tartani a versenyképességüket a piacon rövid- és hosszútávon egyaránt.

A megoldás működése Szenzoros adatgyűjtéssel és műholdas források integrálásával egy szoftver platformon keresztül olyan kimutatásokat és elemzéseket biztosít, melyek a növénytermesztés területén támogatják a szakembereket, a gazdálkodókat és a mezőgazdasági vállalkozásokat a döntéshozásban és a műveletek megtervezésében, költséghatékony megoldást nyújtva a mindennapi munkájukhoz.

A platformmal párhuzamosan szenzorhálózatot fejlesztenek, ami egy meteorológiai állomásból és ehhez közvetlenül kapcsolható talajszondákból épül fel. A készülékek a parcellákon különböző pontokon végeznek méréseket bizonyos időközönként, majd az így begyűjtött adatokból kimutatásokat és elemzéseket készít. A parcellákhoz a gazdálkodó hozzárendelheti az elvégzett műveleteket pontos paramétereikkel együtt. A műholdakból sokféle adatot nyerhet ki a gazdálkodó, például normalizált víz-különbség index, vagy szintkülönbség térkép.

Az ezekből az eszközökből kinyerhető adatokat térinformatikai és egyéb képelemzési módszerekkel dolgozzák fel és különböző tematikus térképeket hoznak létre. A speciális térképeket ezután fel lehet használni akár az inputanyag kijuttatásának optimalizáláshoz vagy az öntözés ütemezéséhez és a parcellán belüli helyének meghatározásához.

A csapat a népszerű Farming Simulatorhoz hasonló, könnyen érthető adathalmazokkal dolgozik, a tényleges eseteket „játékos” megoldásokkal vitelezik ki. Mindeközben a gazdálkodó egyfajta edukációs folyamaton is végigmegy annak köszönhetően, hogy napi szinten használja és értelmezi az információkat, így pozitív élményként fogja megélni az alkalmazás használatát.

Next Post

Vezetőképtelenség
Back to Top