Vissza

NAK TechLab

A NAK TechLab negyedik éve aktív szereplője a hazai innovációs ökoszisztémának, mely évről évre egyre aktívabb, ezzel folyamatában segíti az agrár szektor modernizációját.

A fennállás óta elért eredményekről, kihívásokról és jövőbeni tervekről beszélgettünk a program vezetőjével, Dömötör Teklával.

Pozitív hatások

Létrejött egy olyan agrár közösség az innovációs ökoszisztémán belül, mely folyamatosan erősíti az agrárium versenyképességét. A NAK TechLabbal dolgozó startupok közös gondolkodása élénkíti a szektor modernizációját és új dimenziókat nyit meg az agrárium fejlesztése szempontjából.

A hazai agrárium fejlődésének katalizátoraként a NAK TechLab program közel négy éve segíti az agrár startup vállalkozások előremenetelét, egyúttal hidat képez az agrárium szereplői és a fiatal fejlesztők közt.

Mi hívta életre a programot? Milyen céllal alakult?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara fő célja a hazai gazdálkodók munkájának támogatása. Felismerve, hogy a szektor digitalizációs szintje elmarad a többi ágazatétól, a kamara 2019-ben elindította a NAK TechLab programját, melynek elsőszámú küldetése azon digitalizációs megoldások támogatása, melyeknek gyakorlatba ültetésével a gazdálkodók mindennapi munkája megkönnyíthető. Korábban a fejlesztőknek aránylag kevés rálátása nyílt az agráriumot érintő kihívásokra. A NAK TechLab révén viszont a startupok megismerhetik az aktuális problémákat. A program létjogosultsága vitathatatlan: elindította a gondolkodását azoknak a fejlesztőknek a körében, akik korábban nem láttak bele mélyebben az agráriumban zajló folyamatokba, ezért más iparágakban kamatoztatták tudásukat.

Milyen kihívásokkal szembesültök a munkátok során?

Nem csupán az agráriumban dolgozók, de a startupok részéről is érezhetőek bizonyos előítéletek. Előbbiek jelentős része a startupokat unatkozó egyetemistának gondolja, a digitalizációs megoldásokat pedig felesleges tehernek. A fejlesztők pedig a mezőgazdasági területet elavultnak látják, ahol nincs elég nyitottság a digitalizációra.

Azon dolgozunk, hogy ezeket a néhol alaptalan előítéleteket mindkét irányban oldjuk. Egyre nagyobb nyitottságot tapasztalunk, melyben nagy segítségünkre vannak azok a kamarai szakértők és külsős mentorok, akik szorosabbra tudják fűzni a két oldal viszonyát. Ennek a folyamatnak az eredménye, hogy számos olyan előremutató fejlesztés került napvilágra, melyeknek segítségével az agráriumban tevékenykedők fel tudják venni a versenyt az agrárgazdaság komplex kihívásaival szemben.

Mik a terveitek a jövőre nézve?

  1. Az idei évben is folytatjuk a program gerincét képező nagyvállalati-startup inkubátort, ahol Igyekszünk fókuszba helyezni a kritikus területeket és problémákat, de a befektetésre váró agtech startupokat is támogatjuk; angyal és kockázati tőkebefektetők előtt mutathatják be fejlesztéseiket, mely megalapozza a tőkebefektetőkkel való kapcsolatukat, valamint befektetési lehetőséget is tartogat.

  2. Szakmai eseményekkel egyaránt készülünk: 2023 második felében harmadik alkalommal rendezzük meg az AGTECH Summit elnevezésű, nagyszabású konferenciát olyan égető témáknak teret adva, melyek az aktuális agráriumban fellelhető kihívásokat boncolgatják, illetve a különböző technológiák hasznosítását és alkalmazását egyaránt bemutatják.

  3. Gazdálkodóknak szóló rendezvényeken pedig kiállítási lehetőséget biztosítunk csapatainknak annak érdekében, hogy első kézből ismerhessék meg az őket segítő legújabb fejlesztéseket.

A négy év eredményei: 70+ startup vállalkozás fejlesztése – az agrárium digitális szintjének növelése 500+ egyetemi hallgató elérése – szektor népszerűsítése a fiatalok körében +1 milliárd forint – kockázati tőke az agrár startupok befektetői partnereink által.

Energetika & Agrárium

Lépést tartanak a piaci változásokkal

Az elmúlt évek nemzetközi politikai és gazdasági eseményeire reagálva az energetika területén tevékenykedő startupokat is megszólítja a NAK TechLab. 2023. március 22-én kerül megrendezésre az Energetika az agráriumban elnevezésű esemény, melynek kiemelt célja, hogy az energetika terén is támogassa és megismertesse az agrárkamara tagjait és partnereit olyan új, innovatív technológiákkal, melyek segítik a törekvéseikben az energetika terén. A kiválasztott startupoknak lehetősége nyílik mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatok előtt bemutatkozni, majd személyes beszélgetésekre is sor kerül, mely során a startupok megismerhetik az egyes cégek igényeit. Az eseményre olyan, az energetika területén működő startupok/innovatív technológiai megoldások jelentkezését várják, akik validált, már piacon lévő termékkel/szolgáltatással rendelkeznek.

Next Post

Egy tucatnyi magyar startup már a nemzetközi radaron van
Back to Top