Vissza

Sam Altmant menesztették az OpenAI-tól

Sam Altmant eltávolították vezérigazgatói és a vállalat igazgatósági tagjának tisztségéből. A volt CEO kulcsszerepet játszott a ChatGPT, a DALL-E 3 és a GPT-4 mögött álló startup megalkotásában

A váratlan fordulatot az igazgatótanács az általuk végzett felülvizsgálati folyamatot követően jelentette be, amely arra a következtetésre jutott, hogy Altman nem volt következetesen őszinte az igazgatóság többi tagjával folytatott kommunikációját illetően , ami aláássa az igazgatóság képességét kötelezettségeinek teljesítésére.

A tanács döntése Altman vezetői képességeibe vetett bizalom elvesztését tükrözi, amint az az OpenAI blogjában is olvasható. Altman, visszatekintve mandátumára, kedvezően nyilatkozott az OpenAI-nál töltött idejéről, és ígéretet tett arra, hogy később közli jövőbeli terveit. E vezetői változások következtében Greg Brockman, az OpenAI egyik alapítója Altman mellett, lemondott az igazgatótanács elnöki posztjáról, de továbbra is az OpenAI elnökeként folytatja, jelentve az újonnan kinevezett ideiglenes vezérigazgatónak, Mira Muratinak, aki korábban az OpenAI CTO-ja volt. Az OpenAI bejelentette, hogy azonnal megkezdi a tartós vezérigazgató keresését.

Az OpenAI igazgatótanácsa, megerősítve elkötelezettségét a mesterséges általános intelligencia előmozdítása iránt az egész emberiség javára, háláját fejezte ki Altman jelentős hozzájárulásaiért a vállalat alapításához és növekedéséhez. A tanács úgy véli, hogy az új vezetés elengedhetetlen a cég jövőbeli irányához, bizalmat szavazva Murati képességeinek az ideiglenes vezérigazgatói szerepkör betöltésére.

Az OpenAI átalakított igazgatótanácsa most Ilya Sutskevert, az OpenAI fő tudományos munkatársát; Adam D’Angelót, a Quora vezérigazgatóját; Tasha McCauley technológiai vállalkozót; és Helen Toner-t, a Georgetown Egyetem Biztonsági és Fejlődő Technológiák Központjának stratégiai igazgatóját foglalja magában. Altman eltávolításának bejelentése váratlan volt, különösen tekintettel arra, hogy nemrég aktívan részt vett jelentős eseményeken, mint az OpenAI első fejlesztői konferenciája és különböző nemzetközi konferenciák.

Altman mandátuma az OpenAI-nál figyelemre méltó volt a kezdetektől fogva. Miután olyan személyekkel együtt alapította a vállalatot, mint Peter Thiel és a LinkedIn társalapítója, Reid Hoffman aki aktívan részt vett a mesterséges intelligencia szabályozási válaszainak irányításában.

Az OpenAI drámai vezetőváltása azt is jelenti, hogy Greg Brockman – aki az OpenAI társalapító csapatának tagja volt, akárcsak Altman – távozik az igazgatótanács elnöki posztjáról, de továbbra is az OpenAI elnöke marad, és beszámol a cég újonnan kinevezett ideiglenes vezérigazgatójának aki Mira Murati, az OpenAI korábbi CTO-ja.

Az OpenAI azt állítja, hogy azonnal megkezdi az állandó vezérigazgató hivatalos keresését.

„Az OpenAI-t szándékosan úgy alakították ki, hogy elősegítse küldetésünket: annak biztosítására, hogy a mesterséges intelligencia az egész emberiség javára váljon” – írja a testület közös közleményében. „A testület továbbra is teljes mértékben elkötelezett e küldetés szolgálatában. Hálásak vagyunk Samnek az OpenAI alapításához és növekedéséhez nyújtott sok hozzájárulásáért. Ugyanakkor úgy gondoljuk, hogy új vezetésre van szükség. A vállalat kutatási, termék- és biztonsági funkcióinak vezetőjeként Mira kivételesen alkalmas az ideiglenes vezérigazgatói posztra. Maximálisan bízunk abban, hogy képes vezetni az OpenAI-t ebben az átmeneti időszakban.”

A 13 milliárd dolláros befektetés

A Microsoft eddig 13 milliárd dollárt fektetett az OpenAI-be, ami a cég 49%-os részesedését jelenti. Az Altman távozásának bejelentése után a kereskedés utolsó 30 percében a Microsoft részvényára 1%-kal esett vissza. Az Axios szerint a Microsoftot „percekkel” az nyilvános bejelentés előtt értesítették Altman távozásáról.

Az OpenAI-t eredetileg 2015-ben nonprofit szervezetként alapították, de 2019-ben „korlátozott-profit” vállalattá alakultak át a tőkebevonás érdekében – elismerve a csúcstechnológiájú AI rendszerek kiképzésével járó hatalmas költségeket. Altman a Financial Times-nak adott interjújában ezen a héten azt mondta, hogy reméli, a Microsoft növeli befektetését, hogy segítsen finanszírozni a „hatalmas”, közelgő modellkiképzési költségeket.

Az OpenAI sajtókapcsolati részlegével e-mailben felvett kapcsolatban a vállalat nem kívánta kommentálni a hivatalos blogbejegyzésen túlmenően. A Microsoft PR részéről Frank Shaw, a vállalat kommunikációs vezetője ezt a nyilatkozatot adta:

„Hosszú távú partnerségünk van az OpenAI-jel, és a Microsoft elkötelezett Mira és csapata mellett, amint ezt az AI új korszakát visszük vásárlóinknak.”

Az OpenAI igazgatótanácsát immár az OpenAI vezető tudósa, Ilya Sutskever, Quora vezérigazgatója, Adam D’Angelo; Tasha McCauley technológiai vállalkozó; és Helen Toner, a Georgetown Egyetem Biztonsági és Feltörekvő Technológiai Központjának stratégiai igazgatója.

Váratlan menesztés

Altman eltávolítása enyhén szólva váratlanul érkezett. A cég éppen a múlt héten adott otthont első fejlesztői konferenciájának, az OpenAI DevDay-nek, amelyet Altman vezetett. Altman csütörtökön felszólalt az Ázsia-Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködési Konferencián és egy oaklandi, kaliforniai rendezvényen. A The Verge és a The New York Times szerint pedig több belső forrásra hivatkozva az OpenAI alkalmazottai akkor értesültek Altman kirúgásáról, amikor az nyilvánosságra került.

Altman nagy múltra tekint vissza a startup világban. Korábban a világ legbefolyásosabb acceletárorát, a Y-Combinatort alapította és vezette, és a Worldcoin, az ambiciózus kriptovaluta projekt igazgatótanácsában is helyet foglalt, kezdetben a krypto projekt társelnöke volt. Kezdetben Elon Musk is részese volt az OpenAI-nak, aki 2018-ban távozott, hogy elkerülje az összeférhetetlenséget a Teslával.

Altman az elmúlt néhány hónapban aktív szerepet játszott a szabályozó hatóságok mesterséges intelligencia elleni reakcióinak alakításában, megjelent az amerikai kongresszusi meghallgatásokon, és személyesen találkozott a világ vezetőivel, többek között Joe Biden elnökkel, Olaf Scholz német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel. nemzetközi politikai körútján.

Satya Nadella nyilatkozatot tett közzé:

„Amint azt ezen a héten a Microsoft Ignite-nál láthatta, folytatjuk a gyors innovációt a mesterséges intelligencia ezen korszakában, több mint 100 bejelentéssel a teljes technológiai halmazban, az Azure-ban található AI-rendszerektől, modellektől és eszközöktől a Copilotig. A legfontosabb, hogy elköteleztük magunkat amellett, hogy mindezt ügyfeleinknek nyújtsuk, miközben a jövőt építjük. Hosszú távú megállapodást kötöttünk az OpenAI-val, amely teljes hozzáférést biztosít mindenhez, amire szükségünk van innovációs menetrendünk teljesítéséhez, valamint egy izgalmas terméktervhez; és továbbra is elkötelezett a partnerségünk, valamint Mira és a csapat iránt. Együtt továbbra is eljuttatjuk e technológia jelentős előnyeit a világhoz.

Köszönjük, hogy olvasol. Kérjük oszd meg, hátha másnak is érdekes lesz!

Share

Next Post

Fundraising Masterclass és a régió vezető startup szakértői a pénteki Central European Ecosystem Summit (CEES)-on
Back to Top