Vissza

Startup egy 250 éves vállalat „bölcsőjében”

Rátkai Tamás – Flexibill

Startup egy 250 éves vállalat „bölcsőjében”, új termék- és folyamatfejlesztés és egy nagyon komoly digitális előremozdulás a faktoring piacon. A BÁV cégcsoporthoz tartozó BÁV Faktor új fintech megoldással rukkolt elő, melynek neve Flexibill. A faktoring piac kihívásairól, a digitális transzformációról és egy egyedi startup-nagyvállalati felállásról beszélgettünk a cég vezérigazgatójával, Rátkai Tamással.

A faktoring piaca egy meglehetősen szűk szegmenst céloz még, de most már ezt is elérte a digitalizáció, amelyben a BÁV Faktor élen jár, hiszen nemrég piacra lépett a Flexibill szolgáltatásával.

Mi a tapasztalat, melyek a digitális transzformáció kihívásai?

Maga a digitális transzformáció rengeteg részproblémát jelentett. Működő pénzügyi vállalkozásként az MNB engedély számunkra adott volt, viszont az, hogy online történjen a szerződéskötés, ajánlatadás, kockázatkezelés és a finanszírozás, mind-mind külön modul, külön-külön problémákkal rendelkező kihívás. Ezt mind meg kellett oldanunk a Flexibill termékünk bevezetése előtt. Vannak ugyan a piacon már olyan szereplők, akik segíthetnek az egyes részproblémák megoldásában, de egységes rendszerben ehhez hasonló még nem jött létre. Együttműködő partnereket kellett felkutatni, jó gyakorlatokat implementálni a szoftverbe, és egy olyan fejlesztőcéget építeni, ami biztonsági és ügyfélélmény szempontjából is az élvonalat jelenti.

Kezdjük az elejéről, mire ad egyáltalán választ a faktoring és hogyan kapcsolódik ehhez a Flexibill?

Bevett dolog, hogy az üzleti teljesítés után kiállítjuk a számlát, majd várunk 15, 30, 60 vagy több napot, hogy kifizessék. Mi viszont feltesszük a kérdést: jó ez így? Biztos, hogy érdemes csak VÁRNI? A nekünk járó pénz még a megrendelőnknél vesztegel, miközben ha már nálunk lenne, a saját vállalkozásunkért dolgozna. Jogos tehát, ha egy vállalkozó azon töri a fejét, hogyan juthatna minél hamarabb a számlakiállítás után a pénzéhez, de mindezt úgy, hogy a vevője is ráérjen akkor utalni, amikor szokott. Ugyanis, ha egy vállalkozás kiállít egy számlát, akkor annak ellenértékét jellemzően a fizetési határidő lejárta után kapja csak meg. Mi a két fél közé kvázi “közvetítőként” lépünk be és a számla kiállításakor kifizetjük a számlát a kibocsátónak, míg a vevő pedig nekünk fizet. Ez egy komplex folyamat, amelynek digitális transzformációja a Flexibill.

Mennyire illeszkedik bele a termék a startup világba?

A Flexibill egy atipikus startup, azaz nem egy ismeretlen és bizonytalan piacra megyünk be új szereplőként, hanem egy olyan piacot akarunk – ha szabad így kifejezni – “refaktorálni”, amiben már közel 20 éve benne mozgunk és nagyon mély ismereteink, tapasztalataink és adataink vannak. Ugyanakkor a BÁV Faktor mérete, szervezeti berendezkedése és folyamatai azok, amivel a manőverezés – akár egy tankerhajóval, rendkívül lomha egy induló startuphoz képest. Páris Miklóssal, a Flexibill társalapítójával idejekorán felismertük azt, hogy hagyományos módszerekkel nem fog menni, így cégen belül kialakítottunk egy másik szervezetet, gyakorlatilag egy belső startupot, annak minden pozitív tulajdonságával. Ugyanakkor nem terhelnek minket a tipikus startupokra jellemző akadályozó tényezők, mint például a tőkebevonás, a tudáshiány vagy a piaci tapasztalatlanságból adódó kockázatok.

Hogyan néz ki egy vállalaton belüli startup egy 250 évre visszanyúló cégstruktúra esetében?

Az első és legfontosabb, hogy teljesen szigetszerűen kell működnie, saját csapattal, dedikált szakemberekkel és teljesen autonóm működéssel rendelkezik, nem folyik bele a vállalatunk napi működésébe, ugyanakkor intravénásan kapja a tudást, a tapasztalatot és azokat az erőforrásokat, amikre csak időlegesen van szükség. Ilyen például a könyvelői, illetve a jogi erőforrások. A csapat nincs magára hagyva, hanem azonnal és élesben tapasztalhatja meg a napi működés apró finomságait, interjúkat készíthet, ha épp erre van igénye és napi kapcsolatban van az értékesítéssel, a marketinggel, a kockázatkezeléssel és lényegében mindenkivel, akire csak szüksége van.

A BÁV Faktor pedig úgy viselkedik a Flexibill-el, mint egy befektető a startuppal. Annyi különbséggel, hogy pontosan tudjuk mire adjuk a pénzt, mi a végcél és minden szereplőnél jobban ismerjük a piacot, vagyis valódi smart money-t kap a startup. Ráadásul az, hogy kialakítottunk egy belső startupot, pozitívan hatott vissza ránk, mivel mi is rugalmasabbak és gyorsabbak lettünk, mint előtte voltunk. Rengeteg új és gyakorlatias tudást szedtünk fel a ebből a világból, amit folyamatosan beépítünk a vállalati kultúránkba, vagyis közben a BÁV Faktor is fejlődik és javul. A Flexibill csapat sprintekben halad, folyamatosan fejleszt és változtat. Idő volt megszokni, hogy lényegében egy strukturált és ütemezett változás került a cég életébe, hiszen a sprintekben van egyfajta praktikusság is.

Milyen kockázatokat jelent egy pénzügyi szervezetnél az innováció?

Minden befektetésben van kockázat, ha valaki nap mint nap azzal foglalkozik, hogy pénzügyi műveletek kockázatait mérlegeli, akkor pontosan tudja mennyire fontos azok minimalizálása. Mi például sosem építettünk fejlesztőcéget és ez önmagában is egy embert próbáló feladat. Manapság bármilyen vállalkozásról is beszélünk, mindegyik kapcsolódik a digitális térhez, következésképpen mindenki egy kicsit szoftverfejlesztő vállalkozás is egyben. Ráadásul a fejlesztési iparágnak a jellemzője, hogy nehezen tervezhető, sosincs véglegesen kész és mindig van valami fejleszteni való a terméken. Nekünk ez az egy nagy kompetencia volt, amivel fel kellett vérteznünk magunkat, de mára sprintekben, és folyamatokban éljük a mindennapjainkat.

A jó ötlet nem valami vadonatúj dolog, amihez hasonló sosem létezett: a valódi innováció logikusan következik az eddig is létező eszközökből és igényekből. Létezett eddig is számlafinanszírozás, de szűkebb rétegnek volt elérhető, digitális megoldás pedig egyáltalán nem volt.

A siker legtöbbször nem a gyorsaságáról híres. A mi stratégiánk az volt, hogy meglévő piacismeretünk és kapcsolati rendszerünk segít abban, hogy már a korai verziók is jól működő rendszert alkossanak. Meglévő ügyfeleinket kezdtük az első verziókban kiszolgálni, így a validáció és fejlesztés is gyorsabban haladt, mint a legtöbb új fintech megoldásnál.

Nincs rá túl sok példa, hogy egy olyan nagy múltú cégcsoport része, mint a BÁV holding, ilyen gyorsan innovatív fintech megoldással kezdjen bele egy működő piac megújításába. Nagy bizalmunk volt a termékben és a csapatban, és az kellett a sikerhez, hogy mindenki megértse nálunk, hogy egészen új szempontokat kell bevezetnünk. Az automatizált döntéshozatal, az adatokra épülő end-to-end folyamat felépítése ebben a szektorban óriási lépés. Nem a Flexibill elindítása a végcélunk: ez volt a startpisztoly eldördülése. Létrehoztunk egy szoftvert, amely egyszerű regisztráció után a vállalkozások likviditását megjavítja. De ez csak az első lépés: célunk, hogy a Flexibill újrarajzolja a határvonalakat, és egészen új finanszírozási formát mutasson a hazai kis- és középvállalkozások számára.

Next Post

CRISTO: Használat alapú CASCO megoldással spórolhatunk. Itt a Cristo szuperapp.
Back to Top