Vissza

10 + 1 ígéretes európai startup az étel-pazarlás ellen

Forrás: eu-startups.com

Egy olyan világban, ahol az emberi fogyasztásra piacra dobott élelmiszerek közel harmada végzi a kukában, egy új startup csoport lép fel a globális válság megoldása érdekében. Az Eurostat szerint az EU fogyasztói (beleértve a kiskereskedelmet, éttermeket és háztartásokat) által elérhető élelmiszerek mintegy 10%-a végzi a szemétben. Ez a riasztó statisztika szembekerül egy másik lenyűgöző valósággal: az EU-ban mintegy 32,6 millió ember nem engedheti meg magának, hogy minden második napon minőségi ételeket fogyasszon. Az élelmiszer-pazarlás jelentős mértékben hozzájárul a üvegházhatású gázok kibocsátásához, és pazarolja az értékes természeti erőforrásokat, így a változásra való felhívás mind sürgős és releváns.

Milánótól Párizsig, Varsótól Berlinig és még tovább is, fiatal vállalkozók mesterséges intelligenciát, automatizmusokat és adatelemzést alkalmaznak az élelmiszertermelés, -fogyasztás és -gondolkodás forradalmasítása érdekében. Ezek a startupok nem csak az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása érdekében kérdőjelezik meg az aktuális állapotot, hanem az élelmiszer-egyenlőtlenség és környezeti rombolás kezelése érdekében is.

Bemutatunk 10 + 1 ígéretes startupot, akik a hagyományos rendszereket kívánják áttörni az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében. Legyen szó új módszerekről a gyümölcsök és zöldségek házhozszállításában, az AI felhasználásáról az élelmiszer ellátási láncok átalakításához vagy éppen az élelmiszer-hulladék természetes festékekké alakításáról, ezek a startupok határt szabnak a fenntarthatóságnak és bizonyítják, hogy a zero hulladék jövő nem pusztán álom, hanem elérhető valóság.

  • Babaco Market: Milánóban található, és egy anti-hulladék e-élelmiszerbolt, amely a kevésbé ismert, de tökéletesen ehető gyümölcsöket és zöldségeket hozza el az otthonunkba. Azok az olasz termékek, melyek a piaci logika miatt nehézségekbe ütköznek a kereskedelmi árusításban és veszélyeztetve vannak a pazarlástól, egyedi, friss és ízletes formában kerülnek szállításra az előfizetéses szolgáltatásukkal a fogyasztók otthonába egy dobozban. 2020-ban alapították, és több mint 8 millió eurót sikerült behúzniuk.

  • Bene Bono: 2020-ban Párizsban alapították, organikus élelmiszergyártó startup egy kis csavarral. A cég közvetlenül a gazdáktól vásárolja a “szépséghibás” zöldségeket, új bevételi forrást biztosítva számukra. Így a Bene Bono megfizethető áron kínál bio termékeket a fogyasztóknak, miközben hozzájárul az élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez. 2020-ban alapították, és 8,8 millió eurót húztak be eddig a növekedésükhöz.

  • Foodsi: Varsóban található a székhelyük. Egy mobilalkalmazást hoztak létre, mely az élelmiszer-pazarlás ellen küzd, és lehetőséget kínál a fogyasztóknak élelmiszerek kedvezményes vásárlására, mivel a vállalkozások általában több élelmiszert készítenek, mint amennyit valójában el tudnak adni. A Foodsi segít ezeket a vállalkozásokat olyan fogyasztókkal összekapcsolni, akik megvásárolhatják a nem eladott termékeket kedvezményes áron. 2019-ben alapították, és 1,5 millió eurót sikerült bevonniuk, lehetővé téve a vállalkozásoknak, hogy csökkentsék a hulladékot és alternatív bevételt teremtsenek.

  • Freshflow: Berlinben található, és a mesterséges intelligenciát használja az élelmiszer ellátási lánc átalakításához. Az előrejelzéseken, pótláson és készletgazdálkodáson alapuló Freshflow jelentősen csökkenti az élelmiszer-pazarlást, miközben a boltok polcain mindig megfelelő készletet biztosítják. Ez nemcsak a szén-dioxid kibocsátást minimalizálja, hanem a friss élelmiszerekhez is könnyebben hozzájuthatnak az emberek, ezzel növelve a kiskereskedők profitját is. 2021-ben alapították, és 1,7 millió eurót sikerült beehúzniuk, hogy szembe tudjanak nézni a technológia segítségével a globális élelmiszer-pazarlás és a kiskereskedelmi szektor hatékonyságát javító megoldással.

  • GreenBytes: 2020-ban Izlandon alapították az innovatív éttermi menedzsment eszközt. A szolgáltatás arra összpontosít, hogy segítsen az éttermeknek az élelmiszer-pazarlás csökkentésében, növelje az üzleti hatékonyságot, és javítsa a vendégélményt. A mesterséges intelligencia segítségével képes ezeket a folyamatokat automatizálni és optimalizálni. Az alapításuk óta több mint 1 millió eurót sikerült behúzniuk, hogy továbbra is csökkentsék az élelmiszer-pazarlást és csökkentsék a CO2-kibocsátást az innováció és technológia révén.

  • La Patisserie Numerique: Párizsban található, és egy egyedülálló vállalkozás, mely a technológiát és a gasztronómiát ötvözi. A cég azt tűzte ki célul, hogy forradalmasítsa a desszertkészítést a séfeknek szóló szabadalmaztatott 3D-nyomtató technológiájukkal, amely élelmiszer-hulladékot hasznosít és desszertté alakítja azt. 2019-ben alapították, és több mint 800 ezer eurót sikerült megszerezniük, lehetővé téve a séfeknek, hogy új módon alkothassanak, miközben új felhasználási módokat találnak az élelmiszer-hulladék felhasználása számára.

  • Nosh: Essex-ben található, és egy AI által vezérelt mobilalkalmazás, amely segíti a felhasználókat az élelmiszer menedzselésében és a háztartási élelmiszer-pazarlásban. Ez a funkció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gondoskodjanak arról, hogy csak friss és biztonságosan fogyasztható élelmiszereket használjanak, és elkerüljék az esetleges egészségügyi kockázatokat. A Nosh lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy előre tervezzenek egy integrált bevásárlólistával, és még recepteket is ad azokhoz az alapanyagokhoz, amik éppen otthon vannak a spájzban. 2021-ben alapították, és több mint 69 ezer eurót sikerült bevonniuk a háztartási élelmiszer-pazarlás csökkentésére.

  • Orbisk: Utrechtben található, és egy teljesen automatizált élelmiszer-hulladék monitorozási rendszer. Kombinálva az okoskamerákat és mérlegeket, mesterséges intelligencia felismeréssel, fel vannak szerelve a szemetesek, hogy felismerjék és kövessék a elpazarolt hozzávalókat. A program segíti a vállalkozásokat abban, hogy azonosítsák a problémákat és növeljék a hatékonyságot, élelmiszert és pénzt megtakarítva. 2019-ben alapították, és több mint 5,4 millió eurót sikerült bevonniuk az élelmiszer-szolgáltató szektorban lévő hatékonyság optimalizálására.

  • Positive Carbon: Dublinban alapították, és szabadalmaztatott szenzorokat és élelmiszer-detektáló mesterséges intelligenciát alkalmaznak magas minőségű élelmiszer-hulladék jelentések biztosításához. A kis volumenű kávézóktól a nagy volumenű munkahelyi kampuszokig fejlesztenek olyan fejlett hulladékcsökkentési stratégiákat, amelyek jelentősen növelhetik a működési nyereséget. 2020-ban alapították, finanszírozásukról nincsenek részletek, de céljuk az, hogy felhasználóik élelmiszer-pazarlását 50%-kal csökkentsék.

  • SAGES: Londonban található az innovatív vállalat, amely a élelmiszer-hulladékokat természetes festékekké alakítja, és ezzel a fenntarthatóságot helyezi előtérbe a divat területén. Pigmenteket állítanak elő egy élénk 12 színű skálán, melyek alkalmazhatók a különféle anyagokra (természetes és szintetikus). Ezek 100%-ban természetesek, teljes egészében élelmiszer-hulladékból készülnek, és alacsony CO2-kibocsátással, netto semlegességgel bírnak, ugyanakkor magas színerejűek és színállóságúak. 2021-ben alapították a startupot, és több mint 140 ezer eurót sikerült bevonniuk.

+ 1 Munch: A fiatalokból álló csapat 2020-ban alapította ételmentő startupját. Az platformon keresztül élelmiszerláncok, boltok, szállodák és vendéglátóipari egységek kedvezménnyel értékesíthetik az aznap el nem adott, de jó minőségű élelmiszereiket. A SPAR Magyarország is partnerként csatlakozott a kezdeményezéshez, így mostantól minden SPAR és INTERSPAR üzletben elérhetővé válik a Munch ételmentés szolgáltatás. Bővebben a legfrissebb Growth Magazinban olvashattok róluk.

Next Post

2023 legnagyobb technológiai üzletei mind a klíma-infrasruktúrához kapcsolódnak
Back to Top